Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
Fokkersdag Bont 2012
logo

  Home   Contact   Inloggen  
maandag 17 december 2018

Home - Verslagen - Fokkersdag Bont 2012
Fokkersdag Bont 2012 Afdrukken
maandag 14 januari 2013 21:03

Geslaagde fokkersdag Bont gehouden op 23 september 2012 bij familie Poppelaars in Teteringen.

Tegen tien uur waren er al veel deelnemers uit het hele land aanwezig, vergezeld van prima weersomstandigheden. We deden ons te goed aan de koffie en thee met koek in de 'feesttent' die voor deze dag was opgezet. We werden gastvrij ontvangen door Jan en Jo Poppelaars. Om ruim half elf kon voorzitter Johan Holtrop ongeveer 32 personen verwelkomen. Waaronder NOG voorzitter Frans Stolk met Pieta, Piet van Haperen (die ons de nodige geietenkennis zal gaan bijbrengen) en naast Bontliefhebbers ook deelnemers van andere geitenrassen. Johan noemt ook Jan en Jo Poppelaars waar we te gast zijn in het Brabantse Teteringen.

We gingen daarna aan de slag met de melkgeiten met speciale aandacht voor de onderdelen uiers en benen. Hiervoor werden 6 geiten in de leeftijd 1 tot 4 jaar oud gebruikt. Een voor een werden ze besproken en toegelicht door inspecteur Piet van Haperen. Er was een levendige discussie onder de deelnemers. Daarnaast kon ook de huisvesting van Jan zijn geietn bezichtigd worden.

Daarna was het al weer tijd voor de lunch en konden ons meegebracht lunchpakket nuttigen. Soep, broodjes en drinken werden verzorgd door Jan en Jo, wat we ons prima lieten smaken.

Na de pauze was de huldiging van twee geiten van Jan Poppelaars. Dit waren Elvera P. KS* en Esmé P. KS. Deze geiten hebben beiden ieder 10.000 kilo melk gegeven. Aan Jan en Jo werd ieder een tinnen bord met afbeelding van de 2 geiten overhandigd. Esmé P. KS kreeg de versierselen omgehangen en de kleinkinderen Thijs en Jasmijn werden de versierselen voor Elvera P. uitgereikt. De voorzitter Johan Holtrop noemde dit een unieke prestatie, twee geiten met 10.000 kilo melk van één fokker. Ook noemde de voorzitter dat van zulke goede dieren bij Stichting Zeldzame Huisdieren sperma van de bokken kan wordeningevroren.

Daarna gingen de aanwezigen weer verder met het praktische gedeelte. Eerst werden bokken van Jan getoond, een drie- en een vijfjarige bok werden uitgebreid besproken en beoordeeld. We konden zelf aktief meedoen  om het formulier in te vullen welk cijfer we de dieren die getoond werden te geven voor beenwerk. Tussendoor werden er stukjes geitenkaas gepresenteerd. Over het beenwerk werd uitgebreid gediscussieerd.

Om half drie sloot de voorzitter Johan Holtrop de fokkersdag Bont, bedankte Piet van Haperen voor de instructie, vergezeld van een attentie. Jan en Jo Poppelaars werden bedankt voor hun gastvrijheid het ter beschikking stellen van de lokatie en kregen een bloemetje en attentie.

Er was nog een vraag van de heer Griekspoor. Deze en meerdere fokkers zagen graag een verruiming van het aanhouden van jonge boklammeren, gelijk zoals bij de witte geiten. Hier werd over gediscussieerd, de voorzitter gaf aan dat we nu pas met bokmoeders zonder melklijsten bezig zijn, we komen hierover op de ledenvergadering terug. Er werd nog een tijd gezellig nagepraat onder het genot van een drankje.

 

Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018