Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
Fokkersdag Bont 2011
logo

  Home   Contact   Inloggen  
maandag 19 november 2018

Home - Verslagen - Fokkersdag Bont 2011
Fokkersdag Bont 2011 Afdrukken
dinsdag 29 november 2011 21:56

Verslag fokkersdag gehouden 24 september 2011 bij Bernard Boer.

Om 10 uur kwamen de eerste belangstellende al het erf oprijden , dit onder ideale weersomstandigheden: een stralende zon. We deden ons tegoed aan de koffie met koek of cake in de mooi versierde schuur,waar we ontvangen werden door de familie Boer.

Om 10.30 uur kon voorzitter Johan een twintigtal aanwezigen verwelkomen en in het bijzonder inspecteur Pieter Zijlstra welke ons deze dag de nodige Geitenkennis zal bijbrengen. En ook de familie Boer, waar we op deze schitterende lokatie aanwezig mogen zijn.Bericht van vehindering van Jan Poppelaars , Maarten Veldkamp en de NOG.

Bernard vertelde ons over het bedrijf welke hij samen met zijn broer runt. Dit vergezeld van een uitgebreide rondleiding. Er worden hier 135 koeien gemolken plus het aanwezige jongvee en de schapen. Eerst gingen we bij de koeien langs en het jongvee, daarna bij een paar oudere koeien waarvan een roodbonte koe 100.000kg melk gegeven had.De koeien werden gevoerd door het loonbedrijf.

Daarna kwamen we in de geitenstal. Hier stonden een flink aantal bonte en witte melkgeiten en bokken. Hier werden veel vragen gesteld, en werden we uitgebreid voorgelicht door de enthousiaste familie Boer. Daarna gingen we aan de slag met de geiten waarvan hoofdmaat uier en benen.

Hiervoor hadden we 5 geiten welke stuk voor stuk besproken werden en geplaatst. Pieter Zijlstra legde ons uit over voor en achter uier en uierdiepte en de speenstand. Hier was een levende diskussie over.

Daarna gingen we lunchen met ons meegebrachte lunchpakket, soep en drinken werd verzorgd door de familie Boer. Dit lieten we ons prima smaken.

Na de lunch gingen we verder met de geiten 5 oudere geiten van verschillende types zwart en bruinbont van Titia Zuur, Johan Holtrop en Bernard Boer. Iedere deelnemer kreeg een papier en kon ze voor zichzelf plaatsen, en om de beurt kon men zijn plaatsing kenbaar maken. Daarna gaf Pieter zijn visie, hierover werd levendig gediscussieerd.

Verder werden 4 een-jarige dieren geplaatst en besproken. Daarna een groep lammeren, 6 stuks van verschillende  types wat geen gemakkelijke opgave was. Als laatste een beoordeling over 3 bonte boklammeren, hier werd uitgebreid over gediscussieerd.

Na afloop gingen we naar binnen om nog wat na te praten en te drinken. Johan bedankte ieder voor zijn aanwezigheid, met name de gastheer en gastvrouw en bood hun een attentie aan als dank voor de prima verzorgde dag. Inspekteur Pieter Zijlstra werd bedankt voor de instructie welke hij ons gegeven heeft, uiteraard met een attentie. Attenties waren er ook voor Titia Zuur en Johan Holtrop voor hun aandeel in de geiten. Verder wenste voorzitter Johan iedereen een wel thuis.

Renske Ponne.

 

 

Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018