Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
2e Nationale Dag van het Levend Erfgoed
logo

  Home   Contact   Inloggen  
maandag 17 december 2018

Home - Nieuws - 2e Nationale Dag van het Levend Erfgoed
2e Nationale Dag van het Levend Erfgoed Afdrukken
Geschreven door Administrator   
zondag 25 september 2011 19:44

Bont gezelschap op Nationale Dag van het Levend Erfgoed met  zeldzame huisdierrassen.

Op zondag 28-08-2011 hield de SZH voor het tweede achtereenvolgende jaar een Nationale Dag van het Levend Erfgoed op landgoed Velder in het dorp Liempde gemeente Boxtel (NB). Veel inheemse diersoorten en rassen waren er weer vertegenwoordigd van Hollandse hoen tot Groninger Paard, de Nederlandse Bonte geit en Nederlandse Landgeit waren weer van de partij, dit jaar ontbrak ook de Nederlandse Toggenburger niet, dit ras is door SZH erkend.


Arie Abbing en Simon vd Paauw bleken bereid ieder een achttal dieren mee te brengen en te tonen aan het publiek, waaronder naast hun melkgevende dieren ook bok en geit-lammeren. Op het geiten / schapenplein kregen zij allen volop bekijks, de dieren waren onder kleurrijke kramen gestald en in de middelste kraam was een N.O.G pr stand met infoborden gemaakt.


Arie Abbing had verschillende kaassoorten uitgestald waar het geïnteresseerde publiek  een keuze uit kon maken, en met dit droge niet te warme weer kocht menigeen een geitenkaasje. Voor 12.00 uuur riep Johannes Tigchelaar het publiek op om naar het Geitenplein te komen om daar een geitenpresentatie voor kinderen en volwassenen bij te wonen en evt deel te nemen.


Martien Mattheeuwse die als keurmeester inspecteur aanwezig was riep met name kinderen op om een lam  voor te brengen, waarna een uitleg volgde over  oorsprong en ras - eigenschappen. Dit deed Martien zowel voor de Bonte geit als voor de Toggenburger, het publiek werd steeds  betrokken in discussies welk dier het beste of  de mooiste was in de ogen van de bezoekers.
Daarna volgde er een uitleg door Johan Wesselink over de Nederlandse Landgeit, die vaak refereerde aan het feit dat de drie rassen ondanks het verschil in exterieur door selectie, toch door de georganiseerde fokkerij vanaf ca 1910 nog veel Zwitsers bloed in de aderen hebben. Dit werd nog een keer benadrukt toen de dieren van deze drie rassen als bloed verwanten in de ring verschenen en de uiterlijke verschillen en fokdoelen door Martien  toegelicht werden.


Het publiek werd bedankt voor hun medewerking evenals de eigenaren van de NCW dieren. Pieter Schoenmakers zou de sessie aan het eind van de middag van Martien Mattheeuwse overnemen en volgens de “Fokcommissie Bonte geiten” werd ook dit zeer goed ontvangen.

Martien Mattheeuwse.

 

Zoek


Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018