Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
Indrukken Geitenkeuring Overijssel
logo

  Home   Contact   Inloggen  
maandag 19 november 2018

Home - Verslagen - Indrukken Geitenkeuring Overijssel
Indrukken Geitenkeuring Overijssel Afdrukken
woensdag 20 juli 2011 07:41

Op zaterdag 11 juni 2011 organiseerde Geitenfokvereniging Overijssel haar jaarlijkse keuring nabij Nieuwleusen. Keurmeester Wim v. Rheen en Ane Visser kregen 39 CW dieren te beoordelen waarvan 8 Bonte lammeren. Inzenders waren Fam. Haarman uit Heeten, B. en M. v.d. Vechte, Hoonhorst en A. v. Dam te Heino.

In beide rubriekjes kwam een Rex-dochter op 1A. Kiki van Haarman en Floortje 20 van v.d. Vechte. Laatstgenoemde werd tot kampioene uitgeroepen. Beide zeer correcte lammeren met voldoende rek en goed beenwerk. De 1B’s waren beide Cas van Animo-dochters van v. Dam. Best ontwikkelde lammeren, konden iets meer rek tonen. De twee 1-jarige Rex-dochters van v.d. Vechte waren goede geiten. De 1A een geit met iets ruim uier, de 1B liet het zitten in ontwikkeling doch met mooi aangesloten uier. De 2-jarige Oberon v.d. Ijsselstee-dochter Floortje 6 werd kampioene. Een geit van voldoende type en ontwikkeling, iets ruim in uier.

De groep NCW was beduidend groter met 54 opgaves, waarvan 14 lammeren. Inzenders waren hier Schottert, Giethmen, S. Bloemert te Staphorst en Stal Domsta te Punthorst.(17 stuks) De 1e. rubriek lammeren was voor Maaike 19, een Eagels Djustin-dochter van Schottert. Een fraai gelijnd lam met prima beenwerk. De 2e rubriek was de 1A voor nieuweling Stefan Bloemert. De Bert v.d. Geffenseberg-dochter Noëlle 4 toonde luxe doch in beenwerk wat fijn. De latere kampioene Gerda 233 van Stal Domsta liet naast een fraai type ook prima beenwerk zien. Zij is een Eagels Djustin-dochter. In dit gezelschap werd Maaike 19 kampioen en Gerda 233 van Stal Domsta reserve. Het geheel overziende een knappe inzending lammeren waarin maar 1 tweede premie viel. Mooie type’s en opvallend goede beenstanden.

De rubriek 1-jarige bestond uit 4 geiten van Stal Domsta. Allen een 1e premie. Luxe iets fijn gebouwde geiten. Op kop werd geplaatst Esther 112 van Stal Domsta, een Bert v.d. Geffenseberg-dochter. Een mooi gelijnde geit met een prima uier.

In de rubriek met 2- en 3-jarige gieten viel te genieten. Typische geiten met minimale verschillen. De jury koos voor Gerda 193 van Stal Domsta, een Bert v.d. Geffenseberg-dochter Een geit met fraai zijaanzicht en mooi gevormd uier. In de kampioensring werd zij reserve omdat de ribwelving iets beter kon.

Uit de volgende rubriek kwam de latere kampioene. Merel 2 van Stal Domsta, vader WP Boris, toonde  naast een fraai type ook het fraaiste uier van deze dag. Zij is de rust zelve en loopt tijdens de keuring te herkauwen. Haar wat steviger beenwerk en gewelfdere ribben gaven de doorslag. Zij werd ook de later dagkampioene. Daarmee presteerde Stal Domsta optimaal. Als er nog iets te verbeteren valt dan is te letten op voldoende “bot” en de meer naar het midden geplaatste spenen.

Het weer viel op een klein buitje na gelukkig mee en wij hebben een aangename keuring gehad welke keurig was georganiseerd.

Ane Visser

 

Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018