Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
Landelijke NCW Barsingerhorn 11 september 2010
logo

  Home   Contact   Inloggen  
maandag 17 december 2018

Home - Verslagen - Landelijke NCW Barsingerhorn 11 september 2010
Landelijke NCW Barsingerhorn 11 september 2010 Afdrukken
woensdag 20 oktober 2010 21:32

Dit jaar viert de “Vereniging ter verbetering van het geitenras in Noord-Holland” haar honderdjarige jubileum, reden voor de NOG om deze vereniging de eer te geven om de landelijke keuring voor de niet certificaatwaardige leden van de NOG te mogen organiseren. Op een schitterende nazomerse dag in een prachtige grote en gloednieuwe manege in Barsingerhorn, in de kop van Noord-Holland, waren 28 inzenders met 137 geiten samengekomen, waaronder veel bonte dieren. De keurmeesters uit Friesland en Brabant voor de Bonte geiten waren Pieter Zijlstra en Pieter Schoenmakers.

 

Bij de Bonte dieren constateerde men over het algemeen wisselende kwaliteit met wel een goede top. Opvallend voor de keurmeesters was een groot aantal dieren met een vol neusbeen en hakkig in de achterbenen. Voor lammeren en geiten het advies om dus goed te letten in de fokkerij op kwaliteit en gebruik van  (achter)benen.

De eigenaarsgroepen, een zestal groepen werd getoond, één Bonte en vijf Toggenburger groepen. De Bonte groep van familie Dominé wist hier de eerste prijs te behalen. Een mooie uniforme groep met veel kwaliteit.

Kampioenschappen lammeren Uit alle rubrieken mochten de dieren met een 1A- en 1B-premie opnieuw samenkomen, hier werden vervolgens kampioen en reserve-kampioen lam gekozen.

Lam Bont Kampioen Rosa 41van D. Bakker Wormerveer Lam Bont Reservekampioen Maresa Tj. Winter, Vledder.

Toen was het de beurt aan de melkgeiten. Via dezelfde systematiek als bij de lammeren werden de beste dieren gekozen met als resultaat: Melkgeit Bont Kampioen Esther 105 v Domsta K. Dominé, Punthorst. Melkgeit Bont Reservekampioen Rosa 6 D. Bakker Wormerveer

Nu moest nog de landelijke NOG-kampioen over de rassen gekozen worden. Dus een keuze maken uit de kampioenlammeren en -melkgeiten Wit, Bont en Toggenburger. Na rijp beraad werden de landelijke nietcertificaatwaardige kampioen geitlam en melkgevende geit bepaald. Bij de lammeren werd het Bonte lam Rosa 41, vader D.B. Herman, moeder Rosa 11, van fokker en eigenaar Dirk Bakker uit Wormerveer de kampioen, een sterk gebouwd lam van fraai type! Extra knap omdat vader en moeder door Bakker gefokt zijn. En die eer kwam ook bij de melkgeiten bij het Bonte geitenras terecht, de melkgeit Esther 105 van Domsta, vader Bert van de Geffensenberg, moeder Esther 95 van Domsta, van fokker en eigenaar familie Dominé uit Punthorst. Een perfect gelijnde geit met best uier en veel uitstraling. De Fokgroep Bont kan trots zijn op de behaalde resultaten. De nationale kampioensgeiten zullen, net zoals dat op de afgelopen ledenvergadering in april gedaan is, op de ALV in 2011 nog onder de aandacht worden gebracht.

 

Foto's staan in het fotoalbum.

 

Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018