Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
Nationale CW Kootwijkerbroek 2010
logo

  Home   Contact   Inloggen  
maandag 17 december 2018

Home - Verslagen - Nationale CW Kootwijkerbroek 2010
Nationale CW Kootwijkerbroek 2010 Afdrukken
zondag 26 september 2010 13:36

Op 18 september 2010 werd in manege Voorwaarts te Kootwijkerbroek het hoogtepunt van het keuringsseizoen voor certificaatwaardige geitenhouders gehouden tijdens de nationale geitenkeuring aldaar. Van de 216 opgegeven dieren waren de bonte dieren met 15 lammeren en 16 melkgevende geiten in aantal per ras gezien het laagste. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit ras sinds kort tot de zeldzame huisdierrassen behoord. Helaas waren er een aantal verwachte bekende bontfokkers niet aanwezig met dieren en meldde op het laatste moment Familie Poppelaars nog af vanwege blessureleed. Hopelijk zijn aanwezige fokkers zonder geiten door de prima ambiance volgend jaar met hun dieren aanwezig. De bonte dieren werden deze dag beoordeeld door de keurmeesters Wim van Rheen en Theo van Herwerden.

Over het algemeen viel op dat veel geiten een vol neusprofiel hebben en de kwaliteit van de benen is een punt van aandacht in de fokkerij vanwege de fijnheid en afwijkende stand en wisselend in gebruik in alle leeftijdscategorieën.

 

In de eerste rubriek lammeren was de 1a positie voor Roos van Ijsselstee (Harm P) van de gelijknamige kinderboerderij, een goed ontwikkeld lam van zeer goed type die wel wat meer lichaamslengte en diepte mag vertonen. De 1b was voor de bruinbonte Animo s Annika (Ronimus CM) van Ane Visser, ook een goed ontwikkeld en correct gebouwd lam met een kleine bemerking op het kruis. In de tweede rubriek was de 1a voor Gonda van Eversteyn (Quronimus CM) van Arie Hoogendijk en gefokt door Teus den Hertog, zo kwam Teus ondanks zijn afwezigheid toch nog in beeld. Het lam is goed ontwikkeld en vertoond luxe, maar mist nogal wat lengte in de middenhand en kracht in de benen. De 1 b was voor de veel jongere maar best ontwikkelde Dikky vd Oude Schuur (Examinator vd Oude Schuur) van Pieter Schoenmakers een goed gebouwd lam van zeer goed type met extra lengte. Uiteindelijk ging het kampioenschap naar Roos van IJsselstee en het reservekampioenschap naar Animo s Annika. Deze uitslag was vrijwel om te draaien omdat deze lammeren dicht bij elkaar zaten.

 

Bij de 1 jarige melkgeiten ging de 1a naar Animo s Anneke (Ane van Animo) van Ane Visser, een zeer goed ontwikkelde geit van goed type met bemerkingen op beenwerk en uier. De 1b ging naar Bella s Priscilla JH van Piet van Leeuwen gefokt door Cor Hazendonk, een best ontwikkelde geit, maar iets slordig op onderdelen. In de rubriek 2 en 3 jarige geiten ging de 1a naar de zeer typische 2-jarige Nikky vd Oude Schuur (Merilla Maat) van Pieter Schoenmakers een harde geit met zeer goede benen en een zeer goed uier, maar mocht meer vooruier hebben en iets meer lengte in de laatste rib. De 1b was voor de reservekampioen van vorig jaar Animo s Annet (Bert vd Geffesenberg) van Ane Visser, een zeer correcte 3-jarige geit met veel lengte die iets meer melk mocht uitstralen en een wat bredere uieraanhechting mag tonen. De laatste rubriek oudere dieren was met 1 dier onderbezet maar betreft kwaliteit best. De maar liefst 8-jarige Mattheus Passie 28 (Piebe van Animo) van Martien Mattheeuwse kreeg groot applaus van het publiek. Het oudste dier van de keuring laat zien dat op 8-jarige leeftijd helemaal geen slijtage nodig is. Een best ontwikkelde typische geit met veel kracht, uitmuntende benen en een best uier. Het was dan ook verrassend dat ondanks alle complimenten dit dier in de kampioenskeuring niet aan bod kwam. Als kampioen werd namelijk de 1-jarige Animo s Anneke gekozen die als jaarling toch wat bemerkingen had op benen en uier. Als reservekampioen werd de 2-jarige rastypische Nikky vd Oude Schuur gekozen. Het was uiteindelijk een verrassende ontknoping op een zeer goed georganiseerde keuring met een zeer goede onderlinge sfeer.

 

(red.: Foto's volgen)

 

Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018