Notice: Array to string conversion in /home/vhosting/b/vhost0011662/domains/bontegeiten.nl/htdocs/www/site/templates/themza_j15_13/index.php on line 3
Bontdag 2009 zeer geslaagd
logo

  Home   Contact   Inloggen  
maandag 17 december 2018

Home - Nieuws - Bontdag 2009 zeer geslaagd
Bontdag 2009 zeer geslaagd Afdrukken
Geschreven door Administrator   
dinsdag 29 september 2009 08:03

Fokkersdag Nederlandse bonte geit 26 september 2009.

Op een prachtige locatie, thuis bij Teus den Hertog in Everdingen, hebben we op 26 september een fokkersdag gehouden. Er waren rond de 50 belangstellenden en 26 bontfokkers aanwezig. Een hele goede opkomst. Het weer en de sfeer waren uitstekend.


Om 11:00 heeft Teus de dag officieel geopend met een welkomstwoord. Martien Mattheeuwse heeft ons daarna mee terug genomen in de tijd. Een stukje historie, terug naar de Nederlandse landgeit en de Alpine ongeveer 100 jaar geleden. De selectie ging ook toen uiteraard al op productie. In Zeeland en Zuid Holland kwamen de eerste Zeeuws-Hollandse geiten binnen rond 1915. Veel later, rond 1970, zijn er een aantal mensen intensief bezig geweest de Nederlandse bonte geit ook in het stamboek te krijgen. Vanaf 1980 gingen steeds meer mensen de Nederlandse bonte geit waarderen en houden. Al snel zag je toen rasverbetering, daarvoor werd ook het de witte geit gebruikt. Een melktypische uitstraling met goede raskenmerken, dat is nu in 2009 ons True Type geworden.

Piet van Haperen heeft nog even kort met ons het True Type bekeken waarna we in de praktijk aan de slag zijn gegaan. We zijn begonnen om samen een geit van 6 jaar te bekijken en te bespreken. Daarna werd de groep verdeeld in 5 kleinere groepen en zijn we 4 1-jarige geiten gaan beoordelen en plaatsen. Het was een hele diverse groep geiten en alle 4 de geiten zijn een keer als laatste geplaatst. Toen was er de lunch. Heerlijk in de zon nog wat na gediscussieerd over de geiten. Na de lunch gingen verder met een groep van 5 lammeren, hierover waren we het wat sneller eens. Het was dan ook een groep mooie lammeren van nagenoeg dezelfde kwaliteit. Ook waren er nog een 3-tal bokken. Deze 3 dieren zijn kort besproken met de hele groep.

Teus heeft om 14:30 de dag officieel afgesloten en alle aanwezigen bedankt voor hun komst. Arie Abbing heeft namens de fokcommissie nog wat woorden van dank gesproken en de familie Den Hertog bedankt voor hun gastvrijheid.

We kunnen terug kijken op een hele mooie dag. Bekijk ook de foto's in het foto-album.

Namens de fokcommissie,
Titia Zuur – Vogelzang.

 

Zoek


Copyright NOG Fokcommissie Nederlandse Bonte Geit 2018